CASE STUDY: Hur vi hjälpte en takläggare att växa med 317% på 3 år med hjälp av Google och Facebook annonsering.

Problem:

Innan våran Karl Richard började att samarbeta med oss, så hade han problem med att få in den volymen med kunder som han önskade. Han arbetade mest med plåtslageri eftersom det var enklare att få in de typen av kunderna. Han visste att han hela tiden ville jobba mer med takbyten eftersom att det var mycket lönsammare.

Hans strategi för att generera kunder var genom offertsidor som Mittanbud (Offertas motsvarighet i Norge).

Problemet han upplevde var att han kände sig som en byggfirma som fick slåss om de ”snåla kunderna”. Han betalade mellan 300-500 kronor per förfrågning och delade förfrågningarna med flera andra konkurrenter. Hans upplevelse var att den som hade det billigaste priset oftast vann affären.

Detta ledde till att han fick lägga ned fler timmar på sitt arbete, mindre tid till familj och mindre lönsamhet.

Lösning:

Eftersom att Rickard inte hade någon hemsida för sitt företag var det där vi börtjade. Vi skapade 2 stycken hemsidor. En hemsida för hans avdelning inom takläggning och en sida för hans avdelning om Plåtslageri.

När sajterna byggdes var det två punkter vi fokuserade på.

  1. Sökmotorsoptimering.
  2. Konvertering (För annonser)
 

Sökmotorsoptimering (En snabb sammanfattning):

Sökmotorsoptimering består av tusentals små element på hemsidan och utanför hemsidan (länkar).  

Det som är fördelen med SEO är att det redan finns ett facit på exakt hur man ska bygga upp en sida.  Hur man hittar detta facit är enkelt, du googlar på det sökordet du vill ranka din sajt för, och analyserar konkurrenterna på sida 1. Eftersom Google har valt att placera dessa hemsidor på toppen av Google så betyder det att om vi gör en liknande sajt, fast bättre på alla fronter, så är chanserna väldigt goda att vi kommer att bli placera högre upp än vad konkurrenterna.

Sagt och gjort. Vi analyserade ALLA konkurrenter på sida 1 på Google  i Richards område inom takläggning och plåtslageri.

Saker vi kikade på:
Laddningshastighet (CORE WEB VITALS & Teknisk SEO)

Hur snabbt laddade konkurrenternas hemsida (De flesta laddade på 4 sekunder, när våra sidor var färdiga hade vi den snabbaste laddningshastigheten av alla plåtslagare och takläggare)

Sidans innehåll (Onpage-SEO)
Tillsammans med Richard gick vi igenom hela hans tjänsteutbud och hela hans region. Vi började med hans viktigaste sökord i hans viktigaste städer.

Efter ha analyserad alla takläggare på sida 1 kom vi fram till att den optimala längden på förstasidan var mellan 849 – 1958 ord. Våra skribenter började genast att skapa innehåll och innehållet landade på totalt 1703 ord.

Inom plåtslageri så var den rekommenderade längden mellan 482 – 1203 ord. Här landade vi på totalt 1046 ord.

All text MÅSTE vara helt unik, det betyder att texten får inte kopieras någonstans. Allt ska vara orginal.

Vi skapade sedan innehåll för alla närliggande förorter och för samtliga tjänster inklusive:
– Takinspektion
– Taktvätt
– Takbyte
– Takläckage
– Byta hängrännor
– Snöskottning
– Installation av Solceller
– Takmålning
– Skorstensrenovering

Vi skapade även innehåll för alla vanliga typer av tak inklusive:
– Tappapp
– Betongpannor
– Eternittak
– Plåttak
– Takshingel
– Sadeltak
– M fl

Sedan skapade vi även en undersida för varje förort med över 5 000 invånare.

När sidorna var klar så var det över 80 undersidor, som alla hade potential att ranka upp på Google för sitt sökord. Det betyder att Richard nu hade 80 st ”entredörrar” till sin hemsida.

Många av hans konkurrenter hade enbart 4-5 stycken. Så vi gick verkligen extra milen här.

Länkar (Off-page SEO)

Företagskataloger:
Vi registrerade även Richards företag på över 100 företagsregister. Såsom: Yelp, Gulasidorna och andra nätkataloger.

Länkar (Backlinks):
Vi började med att fråga Richard om han hade några samarbetspartners som hade hemsidor. Vi frågade dem om dem kunda tänka sig att länka till våran sajt.

Därefter så gick vi ut med pressreleaser på olika branschaktuella sajter med en länk till våran sida.

Konkurrentanalys:
Om du vill göra SEO på en hög nivå måste du ständigt granska konkurrenter. Du kommer att märka att massor av bästa praxis ignoreras i toppositionerna och djävulen är i detaljerna. I det här fallet fann vi att både mer innehåll och fler länkar skulle krävas för långsiktig framgång.

Omdömen:
Vi hjälpte även Richard att samla in omdömen från tidigare kunder. Inom kort hade vi samlat in över 40 st 5 stjärniga omdömen på Google och Trustpilot. (Detta hjälper väldigt mycket från ett sälj och SEO perspektiv)

Richard nämnde att det blev enklare att sälja och han uppfattades som mer trovärdig när han hade 40+ bra omdömen i ryggen som kunderna hade läst.

Sociala medier:

Misstaget alltför många byggfirmor gör är att dem ignorerar helt deras sociala medier.

Jag kommer aldrig glömma när jag hörde ett telefonsamtal mellan en kund och hantverkare.

Kund“Har ni fortfarande öppet”
Hantverkare“Ja, såklart”
Kund – “Ok, för firman ser ut som en stängd korvkiosk just nu så det är svårt att veta”

Dina kunder GÖR research om dig innan dem bestämmer sig för att göra affärer med dig. En av de första platserna kunderna besöker är genom att :
1. Googla ditt firmanamn (vad kommer upp på sida 1?)
2. Besöker dina sociala medier.

Det är därför extremt viktigt att ha en social närvaro. Vi skapade profiler åt Richard och gav honom ett uppdrag att kontinuerligt lägga ut uppdateringar. 

Uppdateringarna behöver inte vara något speciellt. Det kan vara:
1. Före efter bilder
2. Spännande projekt ni arbetar med
3. En anställd du uppskattar
4. Rolig bild/film
5. Information om företaget.

Det viktiga är att kunderna ser att detta är en aktiv byggfirma, inläggen ger också kunderna en chans att bygga en relation till er som byggfirma.

 

Google Ads

Eftersom SEO kan ta några månader innan det börjar få effekt så visste vi att Google Ads skulle vara en viktig del av projektet. Det fantastiska med Google Ads är att det är som en knapp. När du trycker på knappen, så börjar kunder att ringa dig. När du är fullbokad kan du trycka på knappen igen, och då slutar kunderna att ringa.

Vi på Finesse Media är blev i September 2021 godkända som Google partners. Google partners är en kvalitetsstämpel som få webbyråer uppnår.  Stämpeln kan liknas med “Säker Vatten” för VVS branschen eller BKR för Badrumsrenoverare. Kvalitetsstämpeln säkrar dig som kund en professionell och effektiv marknadsföring.

Det finns inget bättre sätt att kasta bort en marknadsföringsbudget som att köra Google Ads trafik till en vanlig hemsida. En vanlig hemsida kanske konverterar 10% (på sin höjd) av besökare till intresserade kunder. (En intresserad kund defineras som en kund som ringer eller skickar in ett kontaktformulär).

Med en anpassad landningssida uppnår kan vi uppnå 40% konverteringsgrad.

 

Vi byggde en landningssida specifikt för varje aktuell varje ort.


Landningssidor som konverterar.... HÖGT!

Viktiga element så måste finnas på sidan är:

  • Före efter bilder
  • Trygghetssymboler och certifikat
  • Referensjobb och omdömen
  • En säljande text och information om bolaget
  • Klinisk design

Vi startade annonser och kunderna började att ringa Richard redan samma dag.

Facebook Ads

Vi skapade även retargeting annonser på Facebook. Det betyder att alla kunder som INTE konverterade till en intresserad kund fick se våra annonser på Facebook under 1 månads tid.

Facebook Ads retargeting är den troligen den bästa marknadsföringen du kan göra. Det är den absolut effektivaste och billigaste sättet att skrapa ihop leads.

Under vissa perioder, när Richard hade några lediga luckor i kalendern så körde vi även kampanjer till kall trafik på Facebook. (Framför allt inom takmålning)

Nyckeln för att lyckas med Facebook annonser är :

1. Väl formulerade annonstexter som resonerar mer kunderna, bilder som väcker uppmärksamhet.
2. Ett bra erbjudande.  (Vanligaste misstaget vi ser). Det räcker inte med att erbjuda ett “gratis hembesök”. För att lyckas med Facebook annonsering behöver det finnas ett tydligt erbjudande med en tydlig deadline.
3. En bra säljsprocess (Hur snabbt ringer du kunden?, Hur duktiga är ni på hembesök?)

Slutresultat:

Innan Richard började att samarbeta med omsatte han för runt 6 miljoner. Nu, 3 år senare, omsätter han 19 miljoner per år.

Hans egna ord: ”Jag kommer hem tidigare från jobbet, har mer tid till familjen och semestrar. Samtidigt tjänar jag mer än någonsin och behöver inte jaga kunder längre.

Rickard tycker det är skönt att slippa priskriget som han höll på med på offertsajterna. Nu kan han ta betalt det hans hantverk faktiskt är värt.

Richard får mellan 4-10 förfrågningar varje dag från kunder som vill ha hjälp med att byta tak. Han har över 3 månaders väntetid och kön blir bara längre och längre.

En orättvis fördel
Facebook och Google i kombination är troligen den effektivaste marknadsföringsstrategin för hantverkare idag.

Edvin Berggren

Hör intervjuen med Richard här:

Boka ett möte

Boka ett möte med oss.
 Avslappnat möte 30 min möte för att se om vi kan hjälpa dig
(Vi har inga säljare – prata med en rådgivare)